05:19
05 maart 2024

Raad wil dat meldpunt Overlast en Zorg handen en voeten krijgt: “We hebben niet door hoe ernstig dit is”

Raad wil dat meldpunt Overlast en Zorg handen en voeten krijgt: “We hebben niet door hoe ernstig dit is”

De gemeenteraad wil dat het meldpunt Overlast en Zorg de ruimte krijgt om beter te kunnen functioneren. De raadsleden geven aan wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Zorg de opdracht om dit te bewerkstelligen.

Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de gemeente de afgelopen jaren de plank volledig heeft misgeslagen bij het meldpunt. Het rapport schetst een ontluisterend beeld. Bewoners die klagen over overlast lopen vast in processen, er is geen terugkoppeling, systemen waarmee gewerkt wordt zijn niet adequaat, privacygevoelige gegevens belanden op plekken waar ze niet horen en een convenant is opgesteld, maar is nooit ondertekend door de ketenpartners. En wanneer een medewerker een aantal maanden ziek is, blijven klachten net zo lang liggen tot de medewerker weer terug is.

Mirjam Gietema (D66): “Samenwerking is niet goed gefaciliteerd”
Mirjam Gietema van D66: “We willen graag allemaal wonen in een veilige en leefbare gemeente. De afgelopen periode heb ik veel contact gehad met organisaties die op dit terrein actief zijn. Er is enorm veel energie om woonoverlast aan te pakken. Maar er is ook veel frustratie. De werkdruk is hoog, en professionals doen niet altijd wat er van hen verwacht kan worden. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt dat na 25 jaar meldpunt, de samenwerking niet goed genoeg gefaciliteerd wordt. Het gemeentebestuur heeft steken laten vallen op de regievoering. Wij willen de wethouder een opdracht meegeven dat ontwikkellijnen vertaald gaat worden naar gerichte beleidsdoelstellingen en realistische normstellingen om woonoverlast aan te pakken, waarbij wij als raad actief worden geïnformeerd.”

Lees verder via oogtv.nl

Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Op 4 december om 16.00 uur is er een online voorlichtingsbijeenkomst voor deze HCB Cursus. Aanmelden doe je door een mail te sturen naar info@haagscongresbureau.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *