10:46
20 juni 2021

PvdA: ‘Maak einde aan misstanden bij aanbesteding gemeenten’

PvdA: ‘Maak einde aan misstanden bij aanbesteding gemeenten’

De Brusselse PvdA wil een einde aan the race to the bottom als het gaat om loon- en arbeidsvoorwaarden bij diensten die gemeenten aanbesteden. Daarbij gaat bijvoorbeeld om diensten bij de jeugdzorg, de thuiszorg en het openbaar vervoer. Gemeenten moeten veel beter gebruik maken van de Europese regels die ruimte bieden om misstanden te voorkomen.

‘Maar veel gemeenten weten dat niet’, zegt Agnes Jongerius die vanmiddag haar advies hierover aan PvdA-leden presenteert. Jongerius haalt in haar advies EU-wetgeving aan die lidstaten oproept dat bij aanbestedingen passende maatregelen worden genomen op onder andere sociaal recht.

Beleidsvrijheid
In Nederland is die wetgeving in 2016 ingevoerd. Maar brancheorgansaties voor thuiszorg en vakbonden roepen al meer dan een jaar dat de sociale grens bij gemeentelijke aanbestedingen is bereikt. Het kabinet kwam met een AMvB die gemeenten verplichtte een reële prijs te betalen voor de inkoop van thuiszorg. Maar gemeenten zagen dat als een inbreuk op hun beleidsvrijheid, zo meldde NRC eerder in een artikel. Daarin werd duidelijk dat de inkoopprijzen daalden van 26 of 27 euro per uur naar 21 of 22 euro per uur. Bovendien zijn er andere terreinen waarop sociaal aanbesteden nog niet is geregeld.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − 1 =