01:47
09 mei 2021

Politie Oost-Brabant en OM zoeken samenwerking met burgercollectief

Politie Oost-Brabant en OM zoeken samenwerking met burgercollectief

Politie Oost-Brabant en het Openbaar Ministerie willen nauwer gaan samenwerken met burgers op het gebied van opsporing. Dat betekent concreet dat politie en OM bepaalde informatie over een cold case uit 2013 delen met een onderzoekscollectief van burgers. Een van de initiatiefnemers hiervan is Peter de Kock, Professor of Practice aan de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s-Hertogenbosch.

Het betrekken van burgers bij opsporing is geen nieuw geluid, een concrete samenwerking van politie en OM in Oost-Brabant met een onderzoeksgroep wél. Dat doen we omdat we geloven dat burgeropsporing toegevoegde waarde heeft en bijdraagt aan vernieuwing en verbetering van het opsporingsproces. Zeker omdat burgers met hun kijk op een (doodlopende) zaak juist een ander licht kunnen werpen en daarmee tot mogelijk verrassende inzichten kunnen komen. Daarom zijn dit voorjaar verkennende gesprekken gevoerd met professor De Kock.

De cold case die nu centraal staat, is de dood van de 48-jarige Marja Nijholt. De Enschedese vrouw werd op 1 januari 2013 levenloos aangetroffen bij een woning in Oss. Zij is met messteken om het leven gekomen, de toedracht is volstrekt onduidelijk. Medio 2014 hebben we de zaak gesloten, begin 2019 is via de landelijke cold case kalender nog eens aandacht gevraagd voor de zaak, helaas zonder resultaat.

Lees verder via politie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =