08:44
06 februari 2023

Politie neemt in 2022 honderden kilo’s drugs in beslag door internationaal Hazeldonk samenwerkingsverband

Politie neemt in 2022 honderden kilo’s drugs in beslag door internationaal Hazeldonk samenwerkingsverband

In het Hazeldonk samenwerkingsverband werken België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland samen in de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken. De landen namen door deze samenwerking in 2022 honderden kilo’s drugs in beslag en ontdekten een drugslab en een cocaïnewasserij.

De Hazeldonksamenwerking tussen de Benelux-landen en Frankrijk bestaat sinds 2006 en is in het bijzonder zichtbaar tijdens de gezamenlijke, meerdaagse Etoile-controleacties op het internationale hoofdwegennet en in de internationale treinen. De samenwerking maakt onder andere internationale informatie-uitwisseling makkelijker, waardoor ook de achterliggende drugsdistributienetwerken beter kunnen worden aangepakt.

Etoile
In 2022 is de meerdaagse internationale Etoile-actie vijf keer georganiseerd. De acties vonden zowel op de weg als ook op het spoor plaats. Tijdens de Etoile-acties werd regelmatig gewerkt met gemengde patrouilles, wat achtervolgingen over de landsgrenzen heen makkelijker maakte.

Er werd in totaal meer dan 48 kg marihuana, 70 kg hasj, 73 kg cocaïne, 79.000 xtc-pillen en bijna 264.000 euro cash gevonden. De Etoile-controles leidde na rechercheonderzoek ook tot de ontdekking van een drugslab en een cocaïnewasserij in België en een opslagruimte in Nederland met 102 kg cocaïne en attributen voor een cocaïnewasserij.

Lees verder via politie.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *