02:27
08 augustus 2022

Persoonsgerichte maatregelen Syrië/Irak-gangers

Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken,Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Sinds eind 2012 staat de uitreis naar en terugkeer uit Syrië en Irak hoog op de agenda in veel Westerse landen en zijn er maatregelen genomen om te proberen grip te krijgen op de problematiek. In dit rapport is er op basis van publiekelijk beschikbare informatie gekeken naar zogenoemde persoonsgerichte maatregelen waar onder strafrechtelijke vervolgingen, beperkende maatregelen zoals het afnemen van reisdocumenten en sociale interventies. Maatregelen die betrekking hebben op bijvoorbeeld het vergroten van de maatschappelijke weerstand of organisatieverboden zijn niet meegenomen.

Het rapport werpt drie vragen op:

– Wat is de meerwaarde van de nieuwe contraterrorisme-wetgeving?

– Kunnen beperkende maatregelen zoals het opleggen van enkelbanden en stelsels van toezicht                 daadwerkelijk de kans op aanslagen verkleinen?

– Bestaat er een taboe op persoonsgerichte maatregelen zoals consulaire bijstand als uitreizigers                  eenmaal in Syrië/Irak zijn en het strijdtoneel willen verlaten?

 

Lees het volledige rapport. [ Universiteit Leiden ]

Lees verder via Universiteit Leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.