11:46
17 juni 2021

Patiëntenfederatie wil ‘patiëntgeheim’ voor medisch dossier

Patiëntenfederatie wil ‘patiëntgeheim’ voor medisch dossier

Patiënten worden steeds vaker de beheerders van hun eigen gegevens. Om het recht van patiënten om hun gegevens te beschermen wil Patiëntenfederatie Nederland ‘patiëntgeheim’ in het leven roepen. Directeur Dianda Veldman van de federatie overhandigt vandaag een oproep om te komen tot een wettelijk geregeld patiëntgeheim aan minister Bruno Bruins voor medische zorg.

Het patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim. Dat beroepsgeheim geldt alleen voor zorgverleners. Terwijl patiënten straks dezelfde gegevens beheren, zonder rechtsbescherming. Daarom vindt de Patiëntenfederatie dat voor medische gegevens die buiten de medische sfeer worden opgeslagen ook rechtsbescherming moet komen.

Lees verder via skipr.nl

Hoe kun je bij het organiseren van het externe toezicht ook het perspectief van de patiënt /cliënt en publiek en van de professional meenemen in beleid en uitvoering? Deze vraag staat centraal tijdens het Nieuwspoort Seminar ‘Toezicht in Transitie 2019 – Perspectieven op toezicht’ met oa prof. dr. Ian Leistikow (EUR, IGJ), Paul van Dijk (zelfstandig adviseur), Olof King (Consumentenbond), Annemarije Schoonbeek (Colegal) en Wilma Boevink (Universiteit Maastricht, Trimbos-instituut). Op 20 maart in Nieuwspoort Den Haag en georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + acht =