12:43
22 maart 2023

Panta rhei, alles stroomt

Panta rhei, alles stroomt

Blog Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM

Van links tot rechts valt steeds vaker kritiek te beluisteren over de verdeling van producten en diensten via “de markt”, waarmee eigenlijk wordt bedoeld de verdeling met een rol voor het prijsmechanisme van vraag en aanbod. Soms is de kritiek fundamenteel van aard en wordt het gebruik van de markt als zodanig aan de kaak gesteld (“de zorg is geen markt”; “nationaliseer energie”). Maar vaker is de kritiek met name gericht op de uitkomsten van de markt. De prijzen zijn te hoog (energie) of te laag (ongezond voedsel), of het aanbod is te hoog (online gokken) of te laag (zorg). Hoe dan ook, de oproep is dat de overheid snel ingrijpt en regie neemt. Nieuwe spelregels zijn nodig want de oude voldoen niet. Dat valt op zich goed te begrijpen maar de wetgevingsmolens draaien langzaam in Brussel en Den Haag. Dus zo snel gaat dat niet.

Niets is voor altijd
Het adviseren over spelregels en het houden van toezicht daarop behoren tot de kerntaken van de ACM. Maar ondanks jarenlange ervaring op dit gebied is de juiste verhouding tussen ondernemingsvrijheid en regulering nog steeds niet gevonden. Het blijft schipperen tussen de twee uitersten op dit spectrum. Verschillende tijden vragen ook om verschillende spelregels. Op het ene moment verstikt regulering ieder nieuw commercieel initiatief en loopt innovatie achter, op het andere moment zijn strengere regels noodzakelijk omdat de uitkomsten onwenselijk zijn.

Het is dan ook zinloos om te zoeken naar spelregels die voor eens en altijd goed zullen werken. Op het moment dat ze in werking treden, zijn ze meestal al verouderd. Dat is geen onkunde of onwil maar bijna een natuurwet. Vraag en aanbod en de context veranderen nu eenmaal continu. De enige oplossing is dat de spelregels en het toezicht soepel met die veranderingen kunnen meebewegen.

Lees verder via acm.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is een van de keynote-sprekers op de geheel nieuwe 7e editie van het HCB Seminar Toezicht in Transitie – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 22 maart in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag. Verder met Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), Prof. Judith van Erp, Universiteit Utrecht, Prof. dr. (Karin) CG van Wingerde, Erasmus School of Law, Dr. A.M. (Meike) Bokhorst, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Universiteit Utrecht en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Korting voor oud deelnemers en leden Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *