05:34
05 maart 2024

Opgeruimd staat netjes…..column door Bennie Beuvink

Opgeruimd staat netjes…..column door Bennie Beuvink

In de nacht van 31 december 2021 tot 03.30 uur in mijn stadsdeel Enschede West aan het werk geweest om de eerdere arbeid die we daar gezamenlijk hebben gedaan te volgen.

We waren in een bepaalde straat fysiek aanwezig vanwege de dreiging en intimidatie . Naast de normale bezetting die zoals overal in Nederland “ opgeschaald” is, waren wij extra in dienst gekomen met z’n vieren.

Dit vergt afstemming met de normale bezetting. Als je iets nodig hebt als wijkagenten dan dien je dat ook af te stemmen. Dat was bijvoorbeeld met de ME bezetting die nacht. Die is bedoeld voor Oost Nederland zodat we kunnen reageren op uit de hand gelopen openbare orde verstoringen. Die zie je in Nederland veelal op het nieuws waarbij mijn collega’s inderdaad bekogeld worden en met zeer zwaar vuurwerk bestookt worden en daarbij soms gewond raken. In het nieuws vandaag kreeg dat terecht aandacht.
De ergste voorvallen in Nederland krijgen dan bijzondere aandacht. Minister Grapperhaus was in Enschede op zijn laatste werkbezoek en heeft samen met anderen hierover gesproken.

Wat wij in de wijk samen met burgers, gemeente, jongerenwerk, winkeliers, wijkraden en beheerders doen is dagen ervoor contact maken, waarschuwen, opruimen en zorgen dat er voor elke doelgroep binnen de regels en beperkingen aandacht is. Dat levert als je dit jaren achter elkaar doet herkenning op in het gebied en je weet bijna al waar bewoners bij elkaar gaan staan omdat ze dat al jaren doen. We worden niet bekogeld maar krijgen haast overal oliebollen en andere dingen aangeboden. Bij de kleine samenscholingen in een buurt zijn de laatste jaren een vuurton gekomen. In Twente knalt men meer met carbid. Dat is al jaren zo op het platteland maar komt nu toch meer de bebouwde kom in. Het levert met elkaar een rondgang op waarbij je als politie vooral stuurt op een feest zonder schade, overlast of letsel.

De dag erna kijk je of het gezamenlijke werk heeft opgeleverd wat je wenst. Zijn die rode afvalbakken die niet weggehaald zijn gesneuveld of toch nog heel, is er schroeischade bij het Cruyff Court nabij de Hatteler/Enschede. Uiteindelijk krijgen we een abstract cijfer hoeveel schade er is ontstaan. Zijn er ruzies in gezinnen, buurten ontstaan door teveel alcohol. Wordt na het feestje alles weer opgeruimd of is dat voor de gemeente of anderen.

De day after…

Na de korte nachtdienst ben ik gaan wandelen met mijn vrouw en ik was nieuwsgierig of alles heel was gebleven bij mij in de buurt (Enschede Zuid).

In de nacht had ik een winkelwagentje gezien dat te ver van zijn stalling was geraakt. Daar zit een verhaal achter natuurlijk. Was het een invalide of luie mijnheer of mevrouw en wat zit er in het wagentje? Een muntje of geld ? Voor mijn stappenteller maakt het niet uit dus eenmaal op pad zag ik het wagentje nog op dezelfde plek staan. Deze meegenomen en ik werd kort daarna 0.50 eurocent rijker . Dus ter plaatse beloond voor mijn goede daad. Het recht zetten kan eigenlijk iedereen doen en als iedereen deze kleine handeling zou doen blijft het schoon, heel en veilig. Dat is de grondslag om verloedering en erger te voorkomen. Ik heb uitgelegd hoe je daar als wijk/buurt samen en dus niet alleen mee kan omgaan ( zie mijn vorige column). En het is nog leuk ook om dat te doen.

Toen in de hoek bij het winkelcentrum omkwam zag ik dat de net geplaatste banken licht beschadigd waren door vuurwerk. Jammer want het was een mooie bank voor een pas geopende viszaak. Ik hoop dat de ondernemer morgen de bezem pakt en het weer schoon maakt.

Weer een hoekje om zag ik jammer genoeg iets waar ik mij aan stoor en erger..
Afvalscheiding die niet goed gelukt is . Dat waait natuurlijk de wijk en is tevens een treurig aanzicht is.

In mijn vorige column stonden uitdagingen die de lokale overheid heeft met elkaar en de grote problemen/uitdagingen die Nederland mondiaal heeft. Dat karretje verplaatsen en weer terugbrengen, het blikje opruimen en het nadenken met elkaar over verbeteringen zijn constructieve gedachten, die mij energie geven om het eerstvolgende overleg met mijn partners in het stadsdeel, burgers en ondernemers te betrekken. Wat is hier nodig en hoe bereiken we dat samen?

Ik kan het niet anders maken voor de lezer dat het toch altijd weer schoon, heel en veilig moet zijn om verder te komen. En ik heb mijn stappen gemaakt deze dag dus ik hoop dat we door het delen van deze kleine aanwijzingen met z’n allen stappen zetten voor een schoon en veilig 2022.

Bennie Beuvink
1 januari 2022

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 25 januari georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *