11:41
25 juni 2022

Operatie Alfa: “Verdachte ging tijdens vlucht gewoon door met criminele activiteiten”

Operatie Alfa: “Verdachte ging tijdens vlucht gewoon door met criminele activiteiten”

Enkele maanden na de eerste acties in Operatie Alfa, werd op 18 mei 2020 een voortvluchtige verdachte opgepakt op een vakantiepark in het Gelderse Ede. In en bij een vakantiehuisje werden onder meer drugs en een vuurwapen gevonden. Daags na de arrestatie zei persofficier van justitie Janine Kramer: “Het lijkt erop dat hij tijdens zijn vlucht voor de politie gewoon is doorgegaan met criminele activiteiten.” Een uitspraak die vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak met een serie aan bewijsmiddelen gestaafd werd.

Eerder in 2020 kwam bij het opsporingsteam informatie binnen over de mogelijke verblijfplaats van de verdachte. Verder onderzoek leidde tot een strak gecoördineerde politieactie op het vakantiepark in Ede, waar laat op die avond in mei een arrestatieteam een huisje op het park binnenviel. Tijdens een doorzoeking van het pand, vond de politie in een kast en achter enkele handdoeken een doorgeladen vuurwapen van het merk Beretta. Ook vonden ze er tientallen XTC-pillen en een handelshoeveelheid methamfetamine. In een bus bij de woning werden onder meer zoutzuur en andere chemicaliën gevonden in ruim dertig vaten en jerrycans. Dit zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs, zo onderstreepten de officieren van justitie tijdens de zitting: “Voor ons is het meer dan duidelijk dat hij bezig was met voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs.”

Bestanden op laptop
Opvallend is dat op een laptop van de verdachte bestanden werden gevonden van een proces-verbaal van voorgeleiding uit het onderzoek rond Operatie Alfa van drie familieleden. Dit soort documenten van andere aangehouden familieleden werd ook fysiek gevonden. Ze maken normaal gesproken onderdeel uit van het strafdossier. Het is niet duidelijk hoe deze documenten in het bezit van de verdachte kwamen.

Lees verder via om.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Doe 9 juni mee met het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.