10:13
04 oktober 2022

Operatie Alfa: opsporingsonderzoek afgerond

Operatie Alfa: opsporingsonderzoek afgerond

Sinds 2017 deed het Openbaar Ministerie Oost-Brabant onderzoek naar een crimineel familienetwerk uit Oss. Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. Het omvangrijke opsporingsonderzoek is afgelopen maand officieel afgerond. De komende dagen zijn er opnieuw zittingen in het onderzoek. Samen met persofficier Janine Kramer blikken wij terug en vooruit op het onderzoek.

Wat was ook alweer de aanleiding voor Operatie Alfa?
“Daarvoor moeten we een aantal jaren terug. In 2014, 2015 en 2016 werden tientalen dreigingsinschattingen gemaakt na ernstige incidenten. Die konden allemaal in verband worden gebracht met dit netwerk en dat baarde ons grote zorgen. Het ging bijvoorbeeld om brandstichtingen, maar ook om zware mishandelingen. Mensen die werden bedreigd, moesten worden beveiligd en dat had natuurlijk behoorlijke effecten op beschikbare politiecapaciteit. Uiteindelijk werd besloten om de loep op dit crimineel familienetwerk te leggen met als uiteindelijke doel om de organisatie te ontmantelen.”

Heeft dat wat opgeleverd?
“De afgelopen jaren is enorm veel tijd gestoken in het opsporingsonderzoek en dat is niet zonder resultaat gebleven. Tijdens Operatie Alfa werd een grote hoeveelheid zware vuurwapens, drugs en geld in beslag genomen. Gedurende het onderzoek kregen we, onder meer dankzij afluisteroperaties, steeds meer zicht op de handelswijze en concrete criminele activiteiten van deze organisatie. Alle onderzoeksresultaten zijn inmiddels gebundeld in een einddossier.”

Lees verder via om.nl

Meer leren over een geïntegreerde aanpak van ondermijning? Kom 13 november naar de geheel nieuwe editie van ons half-jaarlijks HCB Live + Online Seminar ‘De Veilige Gemeente 2020/2021 – Geïntegreerde aanpak van ondermijnende georganiseerde criminaliteit’ met oa Leonie Willemsen, Programmamanager Ondermijning Gemeente Tilburg, Freek Pecht, Eenheidscoördinator synthetische drugs, Politie Zeeland-West-Brabant en Frank van Summeren, RONT Management Consultants

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.