12:01
05 december 2021

Omgevingswet: koersen op inwerkingtreding per 1 juli 2022

Omgevingswet: koersen op inwerkingtreding per 1 juli 2022

De beoogde datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet is 1 juli 2022. Dat betekent dat gemeenten nog acht maanden hebben om zich voor te bereiden op de komst van de wet. Hoe staat het er nu voor?

De Omgevingswet is geen doel, maar een middel
Gemeenten hebben grote opgaven in de leefomgeving. Denk aan de woningbouw opgave en de klimaattransitie. De Omgevingswet ondersteunt bij deze opgaven en is tegelijkertijd groot en complex, met een transitieperiode tot aan 2030. De inwerkingtreding van de wet markeert een belangrijk startmoment. Een moment waarop nog niet alles af is, maar waarop we gaan beginnen.

Afbouw en stabiliteit digitaal stelsel
De VNG ziet dat de afgelopen periode flinke voortgang is geboekt met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Alle partijen hebben zich ingezet om het DSO op het niveau te krijgen wat nodig is voor de inwerkingtreding van de wet. Het betreft met name de ontwikkeling van functionaliteiten van de landelijke voorziening van het DSO, de applicaties van softwareleveranciers en de toename van het aantal aansluitingen door gemeenten. In de planketen spelen nog een aantal vraagstukken zoals de omvang van grote geo-bestanden, de uitwisseling van omgevingsdocumenten tussen softwareleveranciers en het integraal en juridisch houdbaar presenteren van regels.

Lees verder via vng.nl

Meer leren over als overheidsjurist over de Omgevingswet, Aanbestedingswet, Wob/Woo en 3 jaar werken met de AVG? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2021’ die start op 12 november bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en wordt georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 5 =