05:32
20 mei 2022

Ombudsman krijgt meer klachten over gemeenten

DEN HAAG – De Nationale ombudsman is ontevreden over hoe gemeenten hun nieuwe taken uitvoeren. Afgelopen jaar kreeg hij veel meer klachten van burgers over het lokale bestuur.

Het aantal klachten over gemeenten dat bij de ombudsman binnen kwam, steeg in een jaar met 24 procent. Dit terwijl het totale aantal klachten licht afnam.

’Nog altijd niet goed’

Gemeenten hebben afgelopen kabinetsperiode veel meer taken erbij gekregen. En dat gaat duidelijk nog niet altijd goed, ziet de ombudsman. „Het loopt daar nog niet zoals het zou moeten”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen over het lokale bestuur.

Het zou natuurlijk kunnen dat de klachten over de landelijke overheid meeverhuisd zijn toen de gemeente nieuwe taken kreeg. Dan zou het niet zo zeer aan de uitvoering van de gemeenten liggen, maar leveren deze zorgonderwerpen nou eenmaal altijd gedoe op. De ombudsman constateert echter dat met de verhuizing van verantwoordelijkheid, het aantal klachten ook toenam.

’Te weinig oog voor burgers’

De ombudsman ziet dat het parlement nog te vaak geen oog heeft voor de belangen van burgers. Als er regels worden bedacht, wordt er volgens hem lang niet altijd goed nagedacht over de gevolgen.

Van Zutphen geeft de Kamer daarom zes vuistregels mee voor bij het maken van regelgeving. Hij vindt dat de overheid voor bepaalde groepen, zoals Groningers en laaggeletterden, nog te vaak een onbetrouwbare partner blijkt.

Bron: De Telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.