03:54
09 juni 2023

OM in appel tegen vonnis poging liquidatie bij spyshop

OM in appel tegen vonnis poging liquidatie bij spyshop

Het OM gaat in appel tegen het vonnis van de rechtbank betreffende de poging liquidatie bij een spyshop in het Westelijk Havengebied in Amsterdam in augustus 2018. De bedrijfsleider van die spyshop werd toen door de verdachten mishandeld nadat het wapen waarmee gepoogd werd de bedrijfsleider te doden dienst weigerde. De bedrijfsleider is – zo werd ook tijdens de rechtszitting duidelijk – door de mishandeling grotendeels invalide geraakt.

De rechtbank veroordeelde afgelopen donderdag een 55-jarige man tegen wie de officier van justitie twee weken geleden twintig jaar had geëist, tot dertien jaar cel. Een 21-jarige man, tegen wie vijftien jaar was geëist, werd veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Hoewel deskundigen anders hadden geadviseerd, besloot de rechtbank de 21-jarige man volgens het adolescentenstrafrecht te berechten omdat hij tijdens het plegen van het misdrijf twintig jaar oud was en ‘een bijna blanco strafblad’ had. Het OM stelt zich op een ander standpunt. Het adolescentenstrafrecht is ingevoerd opdat meer rekening gehouden kan worden met de ontwikkelingsfase van jongvolwassenen. Dat speelt bij deze verdachte niet, dat hebben ook de deskundigen aangegeven. De officier van justitie is van mening dat het toepassen van het adolescentenstrafrecht niet passend is bij de persoon van deze verdachte, niet passend bij de rol die hij bij het plegen van het misdrijf zou hebben gehad noch bij de ernst van de feiten.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *