05:38
29 februari 2024

OM eist in hoger beroep tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurverdachten

OM eist in hoger beroep tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurverdachten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van twintig, dertien en acht jaar geëist tegen drie mannen. Zij worden, grof gezegd, verdacht van het in 2018 voorbereiden van een grote terroristische aanslag op willekeurige burgers en politie in Nederland. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt dat zij hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie. Ook hebben zij een training gevolgd met het oog op het plegen van een terroristisch misdrijf.

Onherroepelijk
In deze zaak stonden eerder nog drie mannen terecht, waaronder de hoofdverdachte. Hij werd op 8 oktober 2020 door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeventien jaar. Deze man zette uiteindelijk, net als twee andere verdachten, zijn hoger beroep niet door. Daardoor is het vonnis van de rechtbank onherroepelijk geworden.

Tegen de drie verdachten die nu terecht staan eiste het OM voor de rechtbank gevangenisstraffen van acht tot twintig jaar. De rechters legden in 2020 straffen op van tien jaar cel voor een 23-jarige man en twee keer dertien jaar gevangenis voor de andere twee verdachten (24 en 25 jaar). De twee laatstgenoemden kregen een hogere straf vanwege de grotere rol die zij speelden in de voorbereiding op de geplande aanslagen.

Lees verder via om.nl

Meer leren over burgers en  veiligheid van Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT, Dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Arnout de Vries, senior innovator, TNO, Remko van Broekhoven, filosoof en Robert van der Noordaa, Trollrensics ? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *