05:43
27 september 2021

Nederlandse noodhulp op weg naar Haïti

Nederlandse noodhulp op weg naar Haïti

Nederland biedt noodhulp aan Haïti. Het marineschip Zr.Ms. Holland is onderweg naar het land dat zaterdag werd getroffen door een zware aardbeving. Het schip is in Curaçao beladen met onder meer voedsel, water en hulpgoederen. Aan boord zijn ook een NH90-helikopter, snelle vaartuigen en een team van tenminste 22 extra militairen. Het gaat om mariniers en genisten van de landmacht.

De militairen hebben een aantal rubberboten tot hun beschikking. Hiermee wordt onder meer civiel internationaal medisch personeel naar de zwaarst getroffen delen van Haïti gebracht. De militairen houden zich vooral bezig met de distributie van levensmiddelen, hulpgoederen en medische spullen. Ook brengen ze schade in kaart zodat duidelijk is wat er nodig is om daar hulp te bieden.

Nederland werkt nauw samen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de EU financieren de inzet van het marineschip. Buitenlandse Zaken heeft daarvoor het humanitaire budget.

De militaire noodhulp komt bovenop de financiële hulp die Nederland eerder al beschikbaar stelde, aan onder meer het Rode Kruis en VN-organisaties.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 4 =