04:31
29 februari 2024

Expired: Militairen op straat tegen terreur in Nederland? Dat zal niet snel gebeuren

In andere Europese landen zijn militairen in het straatbeeld heel gewoon. In Nederland is het de marechaussee die zorgt voor extra beveiliging. “Militairen op straat passen niet bij onze cultuur.”

Sinds de aanslagen in Parijs zijn militairen op straat in Frankrijk de normaalste zaak van de wereld. Ook in België lopen gewapende soldaten rond. In ons land wordt de marechaussee wel meer ingezet, maar er zijn bijna nooit militairen te zien.

Niet gewend

“Nederlanders vinden militairen op straat, zoals in Frankrijk, heel gek. We zijn dat niet gewend”, zegt lector Veiligheidsbeleving Marnix Eysink Smeets van InHolland.

Eysink sluit niet uit dat het hier zal gebeuren, maar Nederland is heel terughoudend in het inzetten van het leger.

‘Hele grote stap’

Na de aanslagen in Brussel werden tijdelijk wel agenten met extra wapens ingezet. Dat was volgens Eysink ‘al een hele grote stap’. Toch werkt het wel om het veiligheidsgevoel te verhogen. “Op zo’n moment hebben mensen behoefte aan vertrouwenwekkende maatregelen.”
Militairen op straat in Antwerpen (Foto: ANP)

Met het inzetten van zwaarbewapende politie moet wel voorzichtig worden omgegaan, benadrukt Eysink. “Als mensen het gevoel hebben dat er weinig aan de hand is en ze zien marechaussee of politie met extra wapens, dan gaan ze zich er onveiliger door voelen.”

Niet te lang zichtbaar

Daarnaast is het belangrijk dat de zwaarbewapende politie niet te lang zichtbaar is. “Kort na een aanslag zijn mensen blij met extra maatregelen, maar ze vinden dat maximaal een week fijn. Daarnaast is het belangrijk om er goed over te communiceren, zodat mensen weten dat er iets aan de hand is.”

Het inzetten van de marechaussee heeft een symbolisch effect, zegt Eysink. “Iedereen weet dat we in een fase zitten waarbij er concrete dreiging is. In landen om ons heen gebeurt ook van alles. De marechaussee oogt ook iets meer als politie, mede door het uniform dat ze dragen.”

Lees verder via RTLNieuws – Militairen op straat tegen terreur in Nederland? Dat zal niet snel gebeuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *