12:06
03 oktober 2022

Expired: Mentorproject Rotterdam voor probleemjongeren

Aldo Baljet en Wim van Losser, projectcoördinatoren van het Mentorproject Rotterdam, hielpen eerder hoogopgeleiden van een fantastische baan naar een nóg betere baan. Tegenwoordig werken ze in een ander segment: jongeren tot 27 jaar die de grootste moeite hebben om een baan te bemachtigen en te behouden.

Tegenwerking
De jongeren waar Aldo voor werkt, hebben niet de beste uitgangspositie. “Het is vaak niet de vraag óf ze schulden hebben, de vraag is eerder hoe groot die zijn”, vertelt hij. En vaak zijn er nog andere problemen. “Zo was er een jongen, 20 jaar, zat al 4 maanden thuis en zat daarvoor drie jaar in detentie. Hij was super gemotiveerd om dat leven achter zich te laten, maar kreeg daarbij weinig kansen. Terwijl zijn foute vrienden op een avondje meer verdienden dan hij in drie maanden bij elkaar wist te schrapen.”

Mentor
Om jongeren te helpen naar werk en een stabiel leven, zet Mentorproject Rotterdam vrijwillige mentoren en hun netwerk in het Rotterdamse bedrijfsleven in. Die mentoren komen uit alle hoeken van de samenleving. Van een studente geneeskunde tot een woonconsulent, van leraren tot ondernemers.

“De mentoren gaan, na een training, met hun mentees aan de slag. Zij focussen op drie punten: stabiliteit van de motivatie, aanpakken van belemmeringen en het matchen van realiteit met de ambitie”, vertelt Aldo. “Maar het zijn geen professionele hulpverleners”, benadrukt hij. “Bij ernstigere problemen, begeleiden ze de jongeren naar specialisten.”

Bemiddeling naar werk
Zijn de drie cruciale punten op orde, dan is de mentee klaar voor bemiddeling naar werk. “We hebben een groeiend netwerk van Rotterdamse ondernemers die jongeren een kans willen geven. Zo wisten we voor onze ex-gedetineerde jongen een plek te vinden bij een steigerbouw bedrijf.” En ook dan blijven de mentoren belangrijk. “Hij kende het begrip ‘tijd-voor-tijd’ niet. Hij zag zijn overuren niet op zijn loonstrook terug en dacht dat hij belazerd werd. Zijn mentor wist hem te behoeden voor een te directe en felle reactie. Binnenkort heb ik een evaluatiegesprek met het bedrijf en ik heb geen enkele twijfel dat het allemaal nog steeds goed gaat.”

Meer is beter
Voor de toekomst heeft het Mentorproject Rotterdam zelf ook nog wel wat ambitie. Om te beginnen bij de financiering. “We willen gaan kijken of de partijen die van ons werk profiteren ook de rekening willen betalen: gemeente, justitie en bedrijfsleven. We zouden met groei echt schaalvoordelen kunnen halen en nog meer jongeren kunnen helpen.”

Meer over het Mentorproject Rotterdam

Bron: Oranjefonds

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.