06:52
23 april 2024

Meer jongeren verdacht van winkeldiefstal

Meer jongeren verdacht van winkeldiefstal

Elfduizend jongeren tussen 12 en 18 jaar werden in 2022 voor het eerst verdacht van een misdrijf. Dat is 19 procent meer dan in 2021. In de meeste gevallen ging het om winkeldiefstal. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.

De laatste jaren groeit het aandeel jongeren dat voor het eerst is verdacht van een misdrijf. Dat geldt voor jongens en meisjes. In 2022 werden ruim vierduizend meisjes verdacht van een misdrijf; voor 83 procent was dat de eerste keer. Van de bijna dertienduizend jongens die in 2022 verdacht waren, was dat bij 60 procent de eerste keer.

Bij twee derde van de meisjes en een derde van de jongens die voor het eerst verdachte waren, ging het om winkeldiefstal. Daarna waren mishandeling en openlijke geweldpleging de meest voorkomende delicten.

Lees verder via nji.nl

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *