09:34
25 februari 2024

Expired: Medewerkers lappen digitale veiligheidsregels aan hun laars

Expired: Medewerkers lappen digitale veiligheidsregels aan hun laars

Medewerkers willen graag op afstand werken, maar ze hechten weinig belang aan de digitale veiligheidsaspecten daarvan. Directieleden zijn hierop geen uitzondering. Dat blijk uit een maandag in opdracht van softwarebedrijf VMware gepubliceerd onderzoek.

Overtredingen

51% van de 1700 ondervraagde IT-managers meldt dat flexibiliteit en mobiliteit belangrijker worden gevonden dan veiligheidsrisico’s. 21% van de medewerkers neemt regelmatig een loopje met de veiligheidsregels.

Opvallend is dat ook directieleden het niet zo nauw nemen met cybersecurity. 43% van de IT-managers zegt van bovenaf druk te ervaren om een oogje toe te knijpen.

Assertiviteit

Ton Hermes van VMware stelt in een toelichting dat overtredingen vaak het gevolg zijn van de assertiviteit van werknemers: als de door een bedrijf geboden infrastructuur belemmerend werkt, gaan ze zelf op zoek naar productievere toepassingen. Vaak zijn zij zich daarbij niet bewust van de veiligheidsconsequenties.

IT-managers zijn vaak niet bij machte om een adequaat alternatief te bieden voor de eigen oplossingen van werknemers. Zo kan het dat bijvoorbeeld informatieoverdracht via USB-sticks, hoewel evident onveilig, toch blijft plaatsvinden.

Beleid

Het veiligheidsbeleid met betrekking tot mobiel werken wordt dus vaak genegeerd — als het al bekend is. Slechts 45% van de medewerkers zegt deze regels te kennen. Volgens Hermes speelt ook mee dat zij er vaak van uitgaan dat maatregelen als back-ups ’toch wel geregeld zijn’.

Als het om de eigen apparaten gaat, zijn medewerkers een stuk voorzichtiger: 30% van hen beschermt persoonlijke apparaten beter dan zakelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *