06:51
07 december 2022

‘Loktieners’ mogelijk ingezet in sportkantines, slijterijen en horeca

De kans bestaat dat de controles met ‘loktieners’ op de verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verbreed wordt naar sportkantines, slijterijen en horeca in Hoogeveen.

Dat staat in het jaarverslag Handhaving van de gemeente Hoogeveen.

Namens de gemeente gaat een gespecialiseerd bureau ook minderjarigen (mystery kids) inzetten in andere bedrijven die alcohol verkopen. In eerste instantie gaat het om een zogeheten nulmeting, om te kijken in hoeverre sportkantines, horecagelegenheden en slijterijen zich aan de drank- en horecawet houden.

College bepaalt of werkwijze wordt uitgebreid

De uitkomst van deze ‘stand van zaken’ wordt aan burgemeester en wethouders voorgelegd. Het college bepaalt vervolgens of uitbreiding van deze controlesystematiek ‘wenselijk, effectief en efficiënt’ is. Volgens gemeentewoordvoerder Hans Vonk heeft de mogelijke uitbreiding van de controle op de verkoop van alcohol geen directe aanleiding. ,,Dit was al de bedoeling toen we de proef met de supermarkten begonnen.’’

Die proef heeft overigens wel het nut van controles aangetoond. Aanvankelijk ging bijna de helft van de achttien supermarkten die meededen over de schreef met de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. In de jaren erna steeg het nalevingspercentage van 53 naar 67 procent in 2016. Vorig jaar probeerden ‘loktieners’ 108 keer alcohol te kopen in een supermarkt. In 72 gevallen werd dat geweigerd.

Lees verder via Dagblad van het Noorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.