01:29
08 december 2023

’Liefste dochter, wees niet onzichtbaar, wees strijdbaar’

Ze zal een Belgisch paspoort hebben, en een Arabische/Swahili naam. Ze zal minstens vier talen spreken, zich thuisvoelen in Albanië en Turkije, en opgroeien in Brussel. Haar pad zal hier en daar over een racistische hobbel lopen, maar haar vader, Bleri Lleshi, wil dat Inaya één ding voor ogen houdt: hoop gaat boven cynisme.

’Waarom zou je mijn dochter als een probleem moeten zien? Omdat ze haar roots op drie plekken heeft? Dat is rijkdom, dat is het tegendeel van een probleem.’ Bleri Lleshi (35) is zo vol van de komst van zijn eerste kind dat hij nog voor de geboorte zijn levensvisie voor haar op papier heeft gezet. Haar moeder, een Belgische van Turkse origine, koos de naam, Inaya, waarvoor ze zich liet inspireren door een nummer van de Franse rapper Soprano.

Lleshi was meteen gecharmeerd door de betekenis van Inaya: ‘zorgzaamheid’, een kwaliteit die hij hoog aanslaat: in zijn relatie met zijn vrouw en zijn familie, maar ook met de wereld. Hij weigert ontgoocheld te zijn, zelfs in de politiek. Wat hem onderscheidt van doemdenkers? ‘Ik wil de problemen benoemen’, zegt hij met een knipoog naar onze forse politici van tegenwoordig, ‘maar ook de alternatieven.’

Lees verder via blerilleshi.wordpress.com

Bleri Lleshi spreekt tijdens een van de HCB Nieuwspoort Seminarreeks Positieve Veiligheid.
woensdag 17 mei, 24 mei, 31 mei en 7 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *