10:30
05 december 2022

Lidstaten moeten strijd tegen illegale visserij opvoeren

Lidstaten moeten strijd tegen illegale visserij opvoeren

Illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij vormt een van de grootste bedreigingen voor mariene ecosystemen en ondermijnt de inspanningen om de visserij op duurzame wijze te beheren.

De EU en haar lidstaten hebben maatregelen genomen om illegale visserij onder controle te houden. Door de uiteenlopende toepassing van controles en sancties door de lidstaten zijn deze maatregelen echter niet zo doeltreffend als zij zouden moeten zijn.

Dat is de conclusie van een speciaal verslag dat de Europese Rekenkamer (ERK) heeft gepubliceerd. De auditors bevelen aan dat de Europese Commissie monitort of de lidstaten hun controlesystemen ter voorkoming van de invoer van illegale visserijproducten versterken en ervoor zorgt dat zij afschrikkende sancties toepassen in geval van illegale visserij in EU-wateren en elders.

De EU is een belangrijke wereldspeler op visserijgebied, zowel door haar vissersvloot (met ongeveer 79 000 vaartuigen) als door het feit dat zij de grootste importeur van visserijproducten ter wereld is (34 % van de totale wereldhandel).

Lees verder via visserij.nl

Meer leren over datagedreven toezicht van onder meer dr. Jeroen Linssen (Saxion), dr. Haiko van der Voort (TU Delft) en prof. dr. Stefania Milan (UvA)? Kom naar het aankomende HCB Seminar ‘Toezicht in Transitie 2022 – Techniek & toezicht: Datagedreven Toezicht’ op 12 oktober in Den Haag en georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met praktijkpitches vanuit de Inspectie Justitie en Veiligheid, de NVWA en de DCMR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.