12:55
09 februari 2023

Lex Meulenbroek van het NFI: ‘Slagkracht van dna-databank kan groter’

Lex Meulenbroek van het NFI: ‘Slagkracht van dna-databank kan groter’

Lex Meulenbroek schreef een boek over de snelle ontwikkeling van dna-gebruik in strafzaken, zoals bij de gedode Anne Faber.

Wat is het nieuws?

  • Zo’n 30.000 veroordeelden ontlopen opname in de DNA-databank voor strafzaken. Daardoor kunnen zaken waarbij een DNA-spoor van de dader wordt gevonden mogelijk niet worden opgelost. Dat schrijft DNA-deskundige Lex Meulenbroek in zijn nieuwe boek DNA Zoekmachine.
  • Het gaat om 13 procent van de veroordeelden die zo afname van celmateriaal ontlopen, omdat ze bijvoorbeeld naar het buitenland zijn verhuisd, of onvindbaar zijn.
  • Dat kan serieuze gevolgen hebben: de moordenaar van Els Borst zat onterecht niet in de databank, en kon pas na een jaar worden opgepakt. In de tussentijd had hij zijn zus om het leven gebracht.

‘Iedereen heeft het dna van een crimefighter in zich”, zei Peter R. de Vries vaak tegen dna-deskundige Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij bedoelde ermee: als alle Nederlanders hun dna-profiel laten opnemen in een databank, dan kunnen bijna alle misdrijven worden opgelost.

Lees verder via nrc.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *