05:04
05 december 2023

Landelijke ophokplicht weer ingesteld, twee weken na intrekking

Landelijke ophokplicht weer ingesteld, twee weken na intrekking

In de Noord-Hollandse plaats Middelie is vogelgriep vastgesteld op een zorgboerderij. Het is de tweede uitbraak van het virus in Nederland in korte tijd. Demissionair minister Adema van Landbouw stelt daarom de landelijke ophokplicht en afschermplicht voor pluimvee per direct weer in.

De ophokplicht geldt voor alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor hobbymatig gehouden ‘risicovogels’, waaronder kippen. Het ministerie wil met de maatregel nieuwe besmettingen voorkomen en de kans op contact tussen besmette wilde vogels en gehouden vogels verkleinen.

Sinds oktober 2021 gold ook al een ophokplicht, maar die werd twee weken geleden ingetrokken. De reden daarvoor was dat er sinds eind juli geen besmettingen met vogelgriep meer waren aangetroffen op pluimveebedrijven. De Deskundigengroep Dierziekten, die het ministerie van Landbouw adviseert, schatte het risico op nieuwe besmettingen op pluimveebedrijven in als ‘laag’.

Lees verder via nos.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding die start op 23 november in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *