02:51
29 mei 2022

Korpschef wil meer samenwerken met hostingproviders

Korpschef van de Nederlandse Politie Erik Akerboom roept hostingproviders op om meer samen te werken met de politie om cybercriminaliteit beter te kunnen bestrijden. Die oproep deed hij woensdag tijdens HostingCon Europe, een bijeenkomst in Amsterdam voor de hostingindustrie.

Volgens Akerboom is samenwerking tussen politie en hostingproviders belangrijk om nieuwe vormen van cybercrime tegen te gaan. Hostingproviders hebben namelijk zicht op de netwerken waarvan ook cybercriminelen gebruikmaken. Ze faciliteren op die manier cybercriminaliteit, maar zijn ook de eerste partij om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Akerboom vindt dat de sector vooral zelf moet proberen om criminaliteit te voorkomen. Daarbij rekent hij op het ‘zelfreinigend vermogen van de hostingsector’. De stap naar de politie zou de laatste stap moeten zijn.

De korpschef erkent dat Nederland cybercriminelen ‘met inadequate middelen’ bestrijdt. “Je kunt niet de criminaliteit van morgen bestrijden met de middelen van gisteren.” De aanpak van cybercriminaliteit is echter van groot belang omdat de reputatie van de interneteconomie op het spel staat, meent Akerboom. “Hoe meer criminaliteit hosters kunnen voorkomen, hoe beter zij de reputatie van de interneteconomie kunnen behouden.” In Nederland delen hostingproviders al allerlei informatie over criminele activiteiten met elkaar. Volgens Akerboom zou dat wereldwijd moeten gebeuren omdat cybercriminelen zich doorgaans niet in Nederland bevinden.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.