03:28
02 oktober 2023

Informatie weigeren op grond van persoonlijke beleidsopvattingen, mag dat nog?

Informatie weigeren op grond van persoonlijke beleidsopvattingen, mag dat nog?

Op vrijdag 15 januari 2021 viel – niet geheel onverwacht – het kabinet Rutte III naar aanleiding van de toeslagenaffaire en het rapport ‘Ongekend onrecht’. Een van de kritiekpunten in dit rapport was het gebrek aan openheid naar de Kamer en naar journalisten, ofwel “de Rutte-doctrine”, waarbij persoonlijke beleidsopvattingen werden zwartgelakt. Tijdens de persconferentie in januari heeft Mark Rutte gezegd dat de uitzonderingsgrond ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ komt te vervallen.

Is het gelet op de verklaring van Mark Rutte voor bestuursorganen nog mogelijk om bij besluiten op Wob-verzoeken informatie te weigeren vanwege persoonlijke beleidsopvattingen in de desbetreffende documenten? Wij denken van wel, mede gelet op deze recente uitspraak. In dit blog lichten wij dit toe.

Lees verder via akd.eu

Meer leren over de Wob en de Woo van Sanne Schipper en Sophie Groeneveld van AKD? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2021’ die start op 24 september. Verder met Matthijs Mutsaers (Hekkelman) over aanbestedingsrecht en  Harm Bongers (KokxDeVoogd) over RO, duurzaamheid en de Omgevingswet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *