08:53
03 december 2022

IGZ tikt top UMC Utrecht op de vingers

IGZ tikt top UMC Utrecht op de vingers

De raad van bestuur van het UMC Utrecht is ernstig in gebreke gebleven. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) in een dinsdag 18 april gepubliceerd onderzoek. Zo heeft de raad van bestuur er onvoldoende voor gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten. Ook werden calamiteiten niet of niet tijdig gemeld en onvoldoende zorgvuldig en diepgaand onderzocht.

Aanleiding voor het onderzoek waren misstanden op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) van het ziekenhuis. Ook meldingen van een onveilig werkklimaat zetten de inspectie aan tot het onderzoek. Het UMC werd van april tot oktober vorig jaar onder verscherpt toezicht van de inspectie geplaatst.

Het IGZ-rapport laat zien dat er op de KNO-afdeling fouten zijn gemaakt en dat er sprake is geweest van risico’s voor de patiëntveiligheid. Zo zou een KNO-arts bij vier patiënten niet volgens de norm hebben gehandeld. Ook heeft het ziekenhuis in ten minste twee gevallen een calamiteit niet herkend en niet bij de inspectie gemeld.

Lees verder via Skipr

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.