09:44
18 juni 2021

Hoe zit het met de privacy van gegevens bij de overdracht van kinderen naar de basisschool?

Hoe zit het met de privacy van gegevens bij de overdracht van kinderen naar de basisschool?

De pedagogisch medewerker mag gegevens over kinderen niet zomaar naar de leerkracht van de basisschool sturen. In de wet is vastgelegd wat wel en wat niet mag. Iedereen die werkt met gegevens van personen moet zich aan de regels uit de privacywet houden. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat wat precies de wettelijke regels zijn. De belangrijkste privacyregels die gelden rondom de overdracht van kinderen van het kinderdagverblijf naar de basisschool staan hieronder.

  • In Nederland gaan kinderen vanaf de leeftijd van 4 of 5 jaar naar de basisschool. Voor een goede overgang van het kind naar de basisschool, is het fijn als relevante gegevens over het kind worden overgedragen aan de leerkracht van de basisschool. Maar dat mag alleen als de ouders, voogd of verzorgers hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven. Zorg ervoor dat u als pedagogisch medewerker weet welke gegevens de school nodig heeft. Voorkom dat u onnodige of verouderde gegevens overdraagt.
    Als de ouders, voogd of verzorgers geen toestemming hebben gegeven voor gegevensoverdracht aan de basisschool, dan moeten alle gegevens die in bezit zijn van het kinderdagverblijf worden vernietigd.
  • De pedagogisch medewerker mag de gegevens over het kind ook op papier meegeven aan de ouders, voogd of verzorgers zodat zij zelf de gegevens aan de basisschool kunnen geven. Ouders zijn dit niet verplicht, ze mogen ook weigeren om de gegevens aan de school te geven.

Lees verder via veranderingenkinderopvang.nl

Meer leren over de AVG voor basisonderwijs, kinderopvang en IKC? Kom naar het HCB Seminar ‘AVG-Proof na 1 jaar – Voor kinderopvang, basisonderwijs en kindcentra’ dat georganiseerd wordt door het Haags Congres Bureau op 24 mei. Met Ina Brouwer, advocaat bij Borg Advocaten, Marius van Rijswijk senior consultant bij VKA en Ard Jan Dunnik, advocaat bij Coupry. Korting voor oud deelnemers Haags Congres Bureau en voor leden van BMK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − acht =