04:40
24 juni 2021

Hoe laat je scammers achter het net vissen?

Hoe laat je scammers achter het net vissen?

De coronacrisis brengt niet alleen maar ellende met zich mee. Zo heeft men meer waardering voor de vrijheid, is er een groter gevoel van saamhorigheid ontstaan en schieten de hulpinitiatieven uit de grond. Toch is het in troebel water goed vissen en zien cybercriminelen hun kans schoon om meer buit te maken. Het aantal corona-gerelateerde phishing mails is zodoende explosief gestegen. Wat kun je daartegen doen als organisatie?

Wat is phishing?
Phishing is een verzamelnaam voor een vorm van internetfraude met als doel om (persoons)gegevens en uiteindelijk financieel voordeel te verkrijgen. Met ‘spear phishing’ worden mails verstuurd naar een groep mensen van een bekende organisatie, bijvoorbeeld veronderstelde Facebookgebruikers over hun nieuwsoverzicht. Bij ‘whaling’ wordt achter de grote vissen aangegaan door specifiek de personen in een organisatie te targetten die wat te zeggen hebben over het geld. Vaak wordt bij phishing een mail of omgeving in elkaar gezet die eruitziet alsof deze afkomstig is van een vertrouwde dienstverlener of van (een hooggeplaatst) iemand van jouw organisatie, maar dat is het natuurlijk niet. Trap er niet in!

Lees verder via ictrecht.nl

Meer leren? Volg 24 juni het online seminar De Veilige Gemeente Online Summer Special 2020/2021 – Ondermijning aanpakken tijdens en na de lockdown. Met topsprekers prof. dr. Hans Boutellier (VU en Verwey-Jonker Instituut), Shanna Mehlbaum (Mehlbaum Onderzoek & Advies), Arnout de Vries (TNO, Heidie Pols (Haags Economische Interventie Team) en Krista Schram (Hogeschool Inholland).

Meer leren over ondermijning vanuit een internationaal perspectief? Volg 10 juni online het Seminar De Veilige Gemeente 2020 georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa Ton Rombouts, Kris Renckens, Leonie Willemsen, Ben van der Hoeven en Frank van Summeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − negen =