11:02
17 juni 2024

Hoe gezichtsherkenning de privacy om zeep helpt

Hoe gezichtsherkenning de privacy om zeep helpt

Wat als iemand je met één foto kan identificeren? Daarover gaat het boek Je gezicht is nu van ons.

Eind 2019 krijgt een journaliste van de New York Times een tip. Het bedrijf Clearview AI kan vrijwel iedereen identificeren op basis van een gezichtsfoto en vertelt in een moeite door op welke andere plekken op internet deze persoon te vinden is. Het programma wordt voor het grote publiek geheim gehouden en alleen verkocht aan politiebureaus in de Verenigde Staten.

Na een wat moeizame start krijgt de journaliste verschillende mensen te pakken die het bedrijf kennen. Ze vraagt deze telkens haar foto in te voeren. Dat levert keer op keer geen resultaat op, maar wel een einde aan het contact.

Dit gebrek aan resultaat blijkt een bevestiging te zijn van de accuraatheid van het programma: zodra het weet dat ze voor de New York Times werkt, blokkeert het.

Lees verder via deingenieur.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding die start op 23 november in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *