11:31
17 juni 2024

Heb jij het hart van een toezichthouder?

Heb jij het hart van een toezichthouder?

Regelmatig denkt Hanzo van Beusekom, voorzitter van Vide, nog terug aan zijn sollicitatiegesprek met voormalig AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen. Die prikte zo door zijn ingestudeerde riedel heen om tot de kern te komen. En vroeg hem: heb jij een toezichthoudershart?

Het was een warme zomerdag in 2003. Zenuwachtig zat ik in een zonnige kamer boven de Amsterdamse Bloemenmarkt te wachten tot mijn sollicitatiegesprek zou beginnen. Ik was keurig op tijd en had al een glaasje water op. Arthur Docters van Leeuwen, voormalig spionnenbaas, ex-procureur-generaal en iconisch voorzitter van de AFM, was te laat.

Even uit balans
Daar kwam hij aangeschuifeld. ‘Zo jongeman, vertel, waarom wil je hoofd Strategische Analyse van de AFM worden?’ Ik lepelde mijn ingestudeerde riedel op. Bijdrage leveren aan de maatschappij, fascinatie voor financiële markten en achtergrond in strategie-advies. Dat antwoord beviel hem overduidelijk maar matig en hij zakte verder onderuit in zijn stoel. ‘Heb je eigenlijk weleens een flinke mislukking meegemaakt in je leven? Of zie je er altijd zo glimmend uit?’ Het was, ook in 2003, niet echt een gebruikelijke tweede vraag in een sollicitatiegesprek. Even was ik uit balans, maar daarna kon ik vertellen over een flink in de soep gedraaide adviesopdracht die eindigde in een dramatische clash. Arthur veerde wat op.

Lees verder via toezine.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met nog (ook los te volgen) seminars op 7 en 14 december in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *