08:04
16 augustus 2022

Gezamenlijk actieplan voor snelle verbetering van ventilatie op scholen

Gezamenlijk actieplan voor snelle verbetering van ventilatie op scholen

Leerlingen hebben gezonde lucht nodig om goed te kunnen leren en leraren moeten veilig voor de klas kunnen staan, zeker in coronatijd. Omdat betere ventilatie in de klassen nu echt snel nodig is, komt er een hulplijn voor scholen, een spoeddienst van experts die helpen om de ventilatie op orde te maken en krijgt elk klaslokaal een CO2-meter.

Dat hebben minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), de PO-Raad en VO-raad (de vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met elkaar afgesproken.

Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): ,,Leraren en leerlingen hebben recht op gezonde lucht in de klas. Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om de scholen verantwoord open te houden. Schoolbesturen en gemeenten werken hard aan betere ventilatie. Maar we zien nog te veel scholen waar het nog niet goed is en dat moet gewoon snel beter.”

Freddy Weima (PO-Raad): ,,Goed dat de minister aandacht heeft voor de slechte gebouwen in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs. Met de afspraken die we nu maken, komt er snel zicht op beter ventileren in elk lokaal. Daarnaast werken we aan maatwerkoplossingen voor de meest urgente situaties waar meer nodig is in het gebouw. Verder gaan we afspraken maken om alle schoolgebouwen op de langere termijn onderwijsadaptief, gezond, toegankelijk en duurzaam te maken. En dat is hard nodig!”

Henk Hagoort (VO-raad): ,,Wij zijn blij met deze extra impuls om de ventilatie op scholen op de korte termijn te verbeteren. Maar er moet veel meer gebeuren om het binnenklimaat in de veelal verouderde schoolgebouwen te verbeteren, ze geschikt te maken voor hedendaags onderwijs en te verduurzamen. Hier is een forse financiële impuls en een gezamenlijke aanpak voor nodig. Goed dat we afgesproken hebben hier op korte termijn samen werk van maken.’

Eelco Eerenberg (VNG): ,,De afgelopen coronatijd heeft ons het nut en de noodzaak van goede ventilatie geleerd. Er zijn op dit moment nog te veel gebouwen en locaties waar de ventilatie in gebouwen nog niet in orde is. Daarom zijn we blij met deze maatwerkaanpak waarbij urgente situaties snel worden aangepakt.’’

Lees verder via rijksoverheid.nl

Meer leren over leiderschap van Anouk Brack, Mark Nijssen en Loes van Wessum? Kom naar de HCB Masterclasses ‘Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC 2022’  die starten op 24 maart bij Rudolf Magnus in Utrecht. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 7 april naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang & Basisonderwijs’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.