09:38
16 juli 2024

Georganiseerde misdaad; ook in uw straat?

DEN HAAG – Georganiseerde misdaad: daarbij denken de meeste mensen aan schimmige figuren uit de grote stad. ‘Laat ze elkaar maar afknallen, ruimt lekker op’, wordt er vaak gezegd. Totdat ze dat bij u in de straat doen.

In de beleving speelt georganiseerde misdaad zich nooit af bij mensen in de eigen omgeving. Het is een ‘ver-van-mijn-bedshow’. En als het toch plots dichtbij aan de oppervlakte komt, dan is de reactie steevast: ‘Dat zoiets bij mij in de straat kan gebeuren!’

Maar georganiseerde misdaad speelt zich natuurlijk altijd zomaar ergens in een doodgewone straat af. De doodgewone Rooseveltstraat in Leiden bijvoorbeeld. Op klaarlichte dag werd daar driekwart jaar geleden een man midden op straat neergeschoten.

De 50-jarige man werd met een automatisch wapen onder vuur genomen. Door een man met bivakmuts die uit een voorbijrijdende auto sprong. Het slachtoffer overleed anderhalve dag later. Het onderzoek loopt nog. Maar het is wel duidelijk dat het hier om een liquidatie gaat. Er was ook al eerder een aanslag op de man gepleegd.

Ook van andere dorpen en steden zijn liquidaties op klaarlichte dag bekend. Soms in woonwijken, soms voor schoolpleinen, soms ‘vergisliquidaties’. Ja, daar hebben we in Nederland inmiddels zelfs een woord voor, voor mensen die per abuis bij een liquidatie worden doodgeschoten.

Georganiseerde misdaad is dus helaas geen ‘ver-van-uw-bedshow’. En er vallen ook onschuldige slachtoffers. Bedenk dat, voordat je met dit soort volk in zee gaat. Want je komt er nooit meer vanaf komt. NOOIT meer. Ze weten je altijd weer te vinden, te bedreigen en te bedriegen.

Dus even snel geld verdienen door wat hand-en-span-diensten verlenen aan zware jongens? Geen goed idee! Wat wel een goed idee is: bel Misdaad Anoniem als u iets weet. 0800-7000.

Bart Nieuwenhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *