08:30
23 mei 2024

Gemeenten blij met tijdelijke wet opvang Oekraïners

Gemeenten blij met tijdelijke wet opvang Oekraïners

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft wel zorgen over de uitvoerbaarheid van de nieuwe wet.

Gemeenten zijn tevreden dat er een einde komt aan toepassing van staatsnoodrecht voor opvang van Oekraïners. De verantwoordelijkheid komt daardoor bij het gehele lokale bestuur te liggen, niet meer exclusief bij burgemeesters.

Nieuwe fase
Dat zegt de VNG, nu een nieuwe fase is aangebroken in de opvang van deze groep oorlogsvluchtelingen. Die moet niet meer gezien worden als acuut veiligheids- en crisisvraagstuk, maar als een tijdelijke taak van gemeenten, die nog enige tijd opvang en zorg moeten organiseren. Het kabinet wil een ‘reguliere wettelijke basis’ voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het staatsnoodrecht kan hierdoor buiten werking worden gesteld.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, lector Remco Spithoven, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen. Nu ook speciale Online burgemeesterstickets verkrijgbaar. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *