04:59
30 september 2022

Europol: Technologie grootste uitdaging in bestrijding misdaad

Het toenemende gebruik van technologie door criminelen is mogelijk de grootste uitdaging voor politie en opsporingsdiensten wereldwijd, zo stelt Europol in een vandaag verschenen rapport. Het jaarlijkse SOCTA-rapport over de georganiseerde misdaad kijkt dit keer vooral naar de rol van technologie.
“Criminelen zijn altijd al bedreven geweest in het misbruik van technologie. De snelheid van technologische innovatie en de mogelijkheden van georganiseerde criminelen om deze technologieën te gebruiken is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen”, stelt Europol-directeur Rob Wainwright (pdf). Volgens Europol weten criminelen technologie snel aan hun modi operandi toe te voegen of bouwen ze hier een businessmodel omheen, zoals bijvoorbeeld ransomware of het aanbieden van ddos-diensten.
Om hun communicatie tegen surveillance door opsporingsdiensten te beschermen maken misdaadbendes van verschillende technologische maatregelen gebruik, zoals encryptie, buitenlandse en prepaid simkaarten en satelliettelefoons, aldus het rapport. Andere technologieën waar criminelen gebruik van maken zijn digitale valuta, zoals bitcoin, anonimiseringstools en Tor-websites gaat Europol verder.
De opsporingsdienst stelt dat innovatie in technologie en logistiek het mogelijk maakt voor misdaadbendes om overal en op elk moment anoniem misdrijven te plegen zonder fysiek aanwezig te zijn. Aan de hand van het rapport adviseert Europol verschillende aandachtsgebieden, zoals cybercrime, witwassen en de online handel in verboden goederen en diensten.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.