10:58
25 maart 2023

Eerste vijfentwintig geldezels aangepakt

Eerste vijfentwintig geldezels aangepakt

Mensen die hun rekening laten misbruiken door criminelen worden geldezels of in het Engels money mules genoemd. Een toenemend probleem, ook in Rotterdam. In een gezamenlijke aanpak zijn in totaal vijfentwintig verdachten, in de leeftijd van 15 tot 55 jaar, uit Rotterdam, Hoogvliet, Pernis, Poortugaal, Rhoon, Barendrecht, Ridderkerk aangepakt op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. De aankomende tijd worden er meer acties gehouden. Ook is er vandaag een online campagne gestart om jongeren te wijzen op de enorme gevolgen van het zijn van een geldezel.

In het politiebureau aan de Allegonda Gremmerstraat in Rotterdam waren afgelopen weekend reclasseringsmedewerkers, rechercheurs en een officier van justitie aanwezig, om de verdachten diezelfde dag nog een straf op te leggen en hen te wijzen op hun gedrag en de enorme gevolgen van het zijn van een geldezel. Ook waren medewerkers van onder andere de gemeente en Homerun Forensische Zorg onderdeel van Humanitas DMH aanwezig ten behoeve van de verdachten die vaak met (geld)problemen kampen. Dit om de kans op herhaling te verkleinen.

Straffen
In totaal zijn vijfentwintig verdachten gehoord. Zeventien verdachten hebben straffen opgelegd gekregen variërend van taakstraffen (tot 80 uur), geldboetes, het betalen van een schadevergoeding en bijzondere voorwaarden. Daarbij moet gedacht worden aan passende dagbesteding en meewerken aan schuldhulpverlening. Acht verdachten die afgelopen zondag zijn verhoord horen de beslissing van de officier van justitie binnenkort.

Lees verder via politie.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *