09:45
18 augustus 2022

DUO bekeek reisgegevens studenten voor fraudecontrole

OV-chipkaartbedrijf Translink heeft dit jaar de reisgegevens van minstens tientallen studenten doorgespeeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), meldt de Volkskrant dinsdag. De gegevens worden gebruikt om te onderzoeken of studenten een (hogere) beurs voor uitwonenden opstrijken door te frauderen met hun woonadres.  Volgens het chipkaartbedrijf, dat alle reisgegevens van ov-gebruikers opslaat, heeft de uitvoeringsdienst van het ministerie van Onderwijs sinds enige tijd “vijf à tien verzoeken” per week ingediend om gegevens van studenten te verkrijgen. Die zijn allemaal ingewilligd.
DUO vroeg de gegevens op om misbruik met de uitwonendenbeurs tegen te gaan. Sinds de invoering van het studievoorschot in 2015 is er geen verschil meer tussen uit- en thuiswonende studenten in het hoger onderwijs, maar voor studenten die voor die tijd aan hun studie begonnen, bestaat dat verschil nog wel.
Lees verder via Nu.nl
De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) wordt vervangen door de AVG; de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Gezien de grote wijzigingen dient u zich er nu al op voor te bereiden, ook op lokaal niveau. Weet u bijvoorbeeld wanneer u een datalek moet melden? Bezoek de Nieuwspoort Seminarreeks ‘De Juridische Overheid 2018’, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.