01:32
14 juni 2024

Drie gemeenten testen digitale meldplicht voor voetbalhooligans

Drie gemeenten testen digitale meldplicht voor voetbalhooligans

Drie gemeenten experimenteren vanaf volgende maand met de digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupporters. Dat gaat via een klein draagbaar kastje: de Mini-ID. Hiermee kunnen gemeenten via het lezen van een vingerafdruk controleren of relschoppers met een gebiedsverbod zich daaraan houden.

Het Rijk en gemeenten werken al jarenlang aan de aanpak van voetvalvandalisme. Een burgemeester kan bijvoorbeeld een bestuursrechtelijk gebiedsverbod aan een hooligan opleggen voor het verstoren van de openbare orde. Hier kan een meldplicht aan vastzitten om ervoor te zorgen dat iemand zich niet in het verboden gebied begeeft, zoals een voetbalstadion. In de praktijk wordt een fysieke meldplicht nu weinig opgelegd. Het wordt beschouwd als een zwaar middel en legt beslag op de capaciteit van de politie.

Lees verder via gemeente.nu

Meer leren over de integrale persoonsgerichte aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *