08:18
30 september 2023

Dilemmalogica: alles begint bij erkenning

Dilemmalogica: alles begint bij erkenning

Wie te maken heeft met moeilijke publieke opgaven, ontmoet onvermijdelijk weerstand. De vraag is hoe je dat tegenspel herkent en hanteert. ‘Geniet er maar van’, stelt Guido Rijnja van de Rijksvoorlichtingsdienst in zijn proefschrift ‘Genieten van weerstand’. Hij introduceerde de term dilemmalogica om in contact te komen over problemen. Daar vloeit volgens hem vanzelfsprekend ook een contract uit over de oplossing.

Neem een Omgevingsdienst die wil optreden bij stankoverlast. Of een inspectie die de vraag krijgt of een omstreden hulpmiddel uit de markt wordt genomen. Voor je het weet steekt een wij/zij-denken de kop op en verschijnen er voor- en tegenstanders op tegenpolen. En zorgen media en volksvertegenwoordigers voor een uitvergroting van wat hen scheidt. In zijn terugblik op verslaggeving voor het NOS Journaal bekent Ron Fresen bijvoorbeeld hoe de redactie pas recent onderkende dat ze vaak te makkelijk meegaat met de hardste schreeuwers. In plaats van podium te geven aan die tegenpolen, wil de redactie vaker laten zien wat de zwijgende zoekers in het midden beweegt.

Lees verder via toezine.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *