11:03
26 november 2022

‘De vooruitgeschoven post van het basisteam’

‘De vooruitgeschoven post van het basisteam’

De politie telt meer wijkagenten dan ooit. Toch overheerst het beeld dat de wijkagent te weinig op straat te zien is. Hoe komt dat? ‘Je bent veel bezig op de achtergrond. Je doet dan geen dingen ín de wijk, maar wel vóór de wijk.’

Ambassadeur, aanspreekpunt, informatiemakelaar en regisseur. Het zijn verschillende rollen die samenkomen in de functie van wijkagent. Zo ziet wijkagent Rob van Straten het. ‘Eerst en vooral: je bent de vooruitgeschoven post van jouw basisteam. In de wijk ben je het gezicht én de ambassadeur van het team. Je bent ook het aanspreekpunt dat alle informatie vanuit de wijk verzamelt en zorgt dat die in onze systemen terechtkomt, zodat andere partijen, zoals bijvoorbeeld de recherche, daarmee aan de slag kunnen.’

Sinds oktober 2015 is Van Straten wijkagent. Zijn eerste werkgebied is in Breda-Oost. Recent is hij overgestapt naar een wijk in Etten-Leur met zo’n achtduizend inwoners. ‘Een heel diverse buurt met veel sociale woningbouw’, vertelt Van Straten. ‘We hebben best vaak te maken met problematiek “achter de voordeur”. Ook is er sprake van jeugdoverlast. Een uitdagende omgeving waar veel gebeurt.’ Behalve de woonbuurt beslaat zijn wijk ook een bedrijventerrein en ‘een flink stuk buitengebied’.

Lees verder via politie.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.