09:44
27 juni 2022

De oplegging en uitvoering van de gedragsbeïnvloedende maatregel voor delinquente jongeren

De oplegging en uitvoering van de gedragsbeïnvloedende maatregel voor delinquente jongeren

De gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) is een maatregel voor jeugdige delinquenten die een ernstig delict plegen (of veel delicten plegen) en psychische problematiek hebben waarvoor ambulante behandeling nodig is. De maatregel is ingevoerd in 2008, maar wordt veel minder gebruikt dan oorspronkelijk werd verwacht: nog geen 1% van alle sancties voor jeugdigen per jaar bestaat uit een GBM. Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de redenen voor het feit dat de maatregel zo weinig wordt gebruikt. Er is nog geen onderzoek uitgevoerd naar de vraag hoe het proces van advisering tot oplegging precies verloopt en hoe de maatregel wordt uitgevoerd bij de jongeren bij wie wel een GBM is opgelegd. Over deze vragen gaat dit onderzoeksrapport:

  1. Hoe vaak wordt een gedragsbeïnvloedende maatregel geadviseerd, geëist en opgelegd en om welke redenen wordt een advies van de Raad voor de Kinderbescherming wel of niet overgenomen door het Openbaar Ministerie of de Zittende Magistratuur?
  2. Hoe verloopt de gedragsbeïnvloedende maatregel?

Lees verder via WODC/Impact – De oplegging en uitvoering van de gedragsbeïnvloedende maatregel voor delinquente jongeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.