10:27
14 juni 2021

De maatregel voor de verpleeghuizen: bekendmaking vraagt meer dan een persconferentie!

De maatregel voor de verpleeghuizen: bekendmaking vraagt meer dan een persconferentie!

Op donderdag 20 maart jl. maakte minister De Jonge van VWS bekend dat alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg worden gesloten voor bezoek en voor alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Over deze nieuwste maatregel om de Corona-crisis te lijf te gaan, stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer en gaf hij een persconferentie.

Communicatie over Corona-maatregelen schiet tekort
Opmerkelijk is dat in de brief noch op de persconferentie enige verwijzing is gegeven naar de juridische grondslag van deze maatregel en de wijze waarop die wordt geïmplementeerd.

Het lag voor de hand dat hiervoor hetzelfde spoor werd gevolgd als bij de eerdere maatregelen waarmee grote evenementen zijn verboden en horeca- sport- en andere vrijetijdsinrichtingen zijn gesloten. Die systematiek hebben wij beschreven in een eerder blogbericht. Kort samengevat: de minister geeft op grond van artikel 7 Wet publieke gezondheid opdracht aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s om de maatregelen waartoe het kabinet heeft besloten door gebruik van hun openbare-ordebevoegdheden te effectueren. De opdracht die minister Bruins hiertoe gaf, is te vinden in zijn brief aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

Lees verder via kvdl.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 7 =