03:27
30 juni 2022

De lokale driehoek moet ook online weten wat er speelt

De lokale driehoek moet ook online weten wat er speelt

Het is belangrijk dat de lokale driehoek ook online in verbinding met de samenleving staat en weet wat er speelt. Denk bijvoorbeeld aan de avondklokrellen. Want hoewel er in de sociale media opruiende berichten verschenen, werden verschillende burgemeesters er toch compleet door verrast.

De maatschappelijke realiteit is momenteel vrij dynamisch en roept daarnaast veel vragen op, waardoor de context waarin de overheid de openbare orde dient te handhaven, snel verandert (De Vries e.a., 2011). De actualiteit laat zien dat het organiserend vermogen van burgers dat leidt tot openbare-ordeverstoringen, een hoge vlucht heeft genomen. Denk aan online oproepen tot rellen rondom de avondklok, illegale feesten en demonstraties. Maar ook andere online fenomenen kunnen zorgen voor ordeverstoringen, zoals ‘pedojagers’ en complottheorieën.

Lees verder via ccv-secondant.nl

Meer leren over burgers en  veiligheid van Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT, Dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Arnout de Vries, senior innovator, TNO, Remko van Broekhoven, filosoof en Robert van der Noordaa, Trollrensics ? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.