05:18
20 mei 2022

De App: Raheem – Filmen politie geweld delen op social media

Voor elke video van politie geweld die wordt gedeeld op social media, zijn er ook duizenden mensen die negatieve interacties met de politie hebben gehad en er nooit verslag doen. Dat is het gat waar de nieuwe chatbot Raheem op onder andere Facebook messenger in duikt en de interacties die er zijn tussen burgers en politie meer zichtbaar wil maken. In minder dan vijf minuten kan iemand anoniem zijn of haar ervaring rapporteren via de chatbot en deze als goed of slecht aanmerken, waarna het wordt toevoegd aan een openbaar dashboard die de politieprestaties toont.

Oprichter Brandon Anderson verloor tien jaar geleden zijn partner bij politiegeweld tijdens een routine actie in het verkeer waarin hij staande werd gehouden. Toen Eric Garner in 2014 werd vermoord door een politieagent die hem tijdens zijn arrestatie in een nekklem zette, werd Anderson weer meer actief om aandacht te vragen voor deze problemen.

“Ik was al tien jaar een buurtvertegenwoordiger en nadat ik op video zag hoe Eric Garner gewurgd werd – en de enige die in de gevangenis ging de persoon was die het opnam – kwam er weer nieuwe zingeving in dit type werk naar voren” zegt hij. Hij nam tijd vrij van de universiteit van Georgetown om in Ferguson vrijwilligerswerk te helpen organiseren, waar hij zich begon stuk te bijten op het probleem van stadsambtenaren die beter naar een community moeten leren luisteren.

Lees verder via SocialMediaDNA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.