10:53
05 december 2022

Clubs willen racisme in het voetbal bestrijden met microfoons. Supporters vrezen ‘Chinese toestanden’

Clubs willen racisme in het voetbal bestrijden met microfoons. Supporters vrezen ‘Chinese toestanden’

Diverse voetbalclubs willen geavanceerde opnames van de gezangen in hun stadions gaan maken om racisme te bestrijden. Supporters vrezen „Chinese toestanden”.

Nieuws in het kort:
* Feyenoord heeft de privacyregels overtreden door in De Kuip geluidsopnames te maken van supporters zonder hen daarover te informeren. De opnames werden gebruikt om spreekkoren vast te leggen.
* Ook in het stadion van PSV hangen sinds oktober 2021 tientallen microfoons, maar de club zegt tot nu toe geen geluiden te hebben vastgelegd.

In 1991 legde keeper Stanley Menzo van Ajax in NRC Handelsblad uit wat het racistische gescheld vanaf de tribunes met hem deed. Menzo werd uitgescholden voor „kankerneger”, „baviaan” en regelmatig klonken er apengeluiden vanaf de tribunes. Ook werd er met tropisch fruit naar hem gegooid. „Een pantser tegen zulke aanvallen bestaat niet”, zei Menzo, die ook voor het Nederlands elftal uitkwam.

Lees verder via nrc.nl

Meer leren over datagedreven toezicht? Kom 12 oktober naar de nieuwe editie van het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2022 – Techniek & Toezicht: Datagedreven toezicht georganiseerd door het Haags Congres Bureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.