06:51
28 juni 2022

CDA wil permanente cameracontrole aan de grens

CDA-leider Buma wil in strijd tegen terreur, mensensmokkel en bendes permanente grenscontroles met camera’s, ondanks bezwaren van de EU.

Het CDA wil permanente cameracontrole aan alle Nederlandse grenzen. Hiervoor pleit lijsttrekker Sybrand Buma vrijdagavond in een toespraak in Limburg. „We moeten onze grenzen verstevigen”, zegt Buma. „Het is nu te gemakkelijk voor mensensmokkelaars, mobiele bendes en terreurverdachten om de grenzen over te steken.”

Het CDA-plan voor permanente, digitale grensbewaking ligt gevoelig. Sinds begin 2012hangen langs alle Nederlandse grenzen camera’s die kentekens en gezichten van autobestuurders kunnen scannen. Denk bijvoorbeeld aan een auto met gestolen kenteken dat op de grens gefotografeerd wordt. Als de camera aanstaat, dan kan de bestuurders enkele kilometers later worden aangehouden. Het systeem waarmee dit gebeurt heet @migo-boras.

Alleen: de EU verbood permanente cameracontrole, omdat in de EU het Schengenprincipe geldt van ‘vrij reizen.’ Het fotograferen van kentekens is daarom slechts 90 uur per maand (of 6 uur per dag) toegestaan. Ook het opslaan van gegevens die direct herleidbaar zijn naar personen is op dit moment niet toegestaan.

Lees verder via NRC –  CDA wil permanente cameracontrole aan de grens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.