03:19
31 januari 2023

Burgemeesters teleurgesteld over uitblijven asielwet

Burgemeesters teleurgesteld over uitblijven asielwet

‘De asielwet is een randvoorwaarde om uit de crisis te komen.’

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad noemen het ‘buitengewoon teleurstellend’ dat het kabinet vrijdag geen akkoord heeft bereikt over de asielwet. ‘Nu moeten we opnieuw met de staatssecretaris om de tafel over het regelen van opvangplaatsen voor asielzoekers, zonder daar op voorhand conclusies aan te verbinden’, laat beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, weten.

Dwang
Bruls wijst erop dat ‘er wel iets was afgesproken en ook het kabinet heeft zich uitgesproken over het in omloop brengen van de wet’. Het draagvlak voor het bestuurlijk akkoord dat de burgemeesters in augustus sloten met het rijk zal hierdoor afnemen, verwacht hij. In dat akkoord beloofden de gemeenten voorlopig nog hulp, hoewel dat geen taak van gemeenten of veiligheidsregio’s is.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Leren en reflecteren als burgemeester op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *