06:18
06 december 2023

Expired: Breng cyberrisico’s digitale netwerken in kaart

Expired: Breng cyberrisico’s digitale netwerken in kaart

Overheden en bedrijven denken nauwelijks na over de veiligheid van de digitale ketens waar zij afhankelijk van zijn. Deze ketens ontstaan door het verbinden van systemen en applicaties.

Dit stelt de Cyber Security Raad (CSR). Overheden en bedrijven zijn aan de ene kant van het productie- of dienstverleningsproces digitaal verbonden met leveranciers en aan de andere kant van het proces met hun afnemers. Bijvoorbeeld bedrijven die zelf weer een bewerking uitvoeren of eindgebruikers. De afhankelijkheid van de keten neemt door het ‘Internet of Things’ verder toe. Steeds meer productiemachines, apparatuur, consumentenproducten en sensoren worden met internet verbonden en gekoppeld aan bedrijfsnetwerken.

Schade
Dat maakt digitale netwerken kwetsbaarder waardoor het effect van een cyberaanval groter kan worden. Hierdoor kan de bedrijfscontinuïteit op spel komen te staan, met grote economische schade tot gevolg. De CSR roept daarom alle overheden, bedrijven en sectoren op te onderzoeken van welke digitale ketens zij deel uitmaken, welke risico’s zij lopen en welke veiligheidsmaatregelen zij moeten treffen. Om hierbij te helpen hebben Shell, Gasunie, Nuon, TenneT en Alliander, met steun van het Nationaal Cyber Security Centrum en de CSR, een gratis analysemethode ontwikkeld.

Cybersecurity
De CSR is het onafhankelijke en strategische adviesorgaan van het Kabinet als het gaat om cybersecurity in Nederland. De Raad is toekomstgericht en adviseert onder andere over nieuwe cybersecurity ontwikkelingen en dreigingen die op Nederland afkomen. De leden van de Raad zijn vertegenwoordigers uit de publieke, private en wetenschappelijke sector.

Bron: VIAG

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *