02:07
22 maart 2023

Boete voor overtreden Arbeidsomstandighedenwet en -besluit met arbeidsongeval en zwaar lichamelijk letsel als gevolg

Boete voor overtreden Arbeidsomstandighedenwet en -besluit met arbeidsongeval en zwaar lichamelijk letsel als gevolg

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 12.500 euro opgelegd aan het bedrijf Kennemer Spiralo B.V., voor het overtreden van de veiligheidsvoorschriften uit de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit met een ernstig arbeidsongeval tot gevolg. Begin 2019 vond een arbeidsongeval plaats waarbij een werknemer met zijn rechter onderarm bekneld raakte tussen draaiende delen van een machine. De werknemer liep hierbij zwaar lichamelijk letsel op. Het OM verwijt het bedrijf dat zij de veiligheidsvoorschriften niet heeft nageleefd waardoor de veiligheid van de werknemers in gevaar kwam.

Schermen en beveiligingsinrichtingen
Naar aanleiding van het ongeval is door de Inspectie SZW een strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek bleek dat de bewegende delen van de betreffende machine niet van de voorgeschreven schermen of beveiligingsinrichtingen waren voorzien. Ook bleek dat er onderhouds- en reparatiewerkzaamheden waren uitgevoerd aan de machine terwijl deze niet was uitgeschakeld. De machine stond dus nog onder druk- of spanning wat tot een gevaarlijke situatie voor de werknemers had kunnen leiden. Volgens het OM heeft het bedrijf er niet alles aan gedaan om het ongeval met de werknemer te voorkomen.

Lees verder via om.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die plaatsvindt op 30 september 2020 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Tools in Toezicht? Kom 10 november naar de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *