09:07
23 mei 2022

Blaffende waakhonden bijten te laat voor toezicht op algoritme

Blaffende waakhonden bijten te laat voor toezicht op algoritme

Voor algoritmes is proactief systeemtoezicht nodig. Reactief toezicht van Autoriteit Persoonsgegevens heeft weinig zin.

Volgens het nieuwe regeerakkoord moet Van Huffelen, de eerste staatssecretaris Digitalisering ooit, aan de slag met algoritmes. Mede als gevolg van schandalen rondom fraudeopsporing neemt het nieuwe kabinet zich voor een algoritmetoezichthouder op te tuigen. Maar een blaffende waakhond zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) werkt niet bij de inzet van algoritmes. Voorkomen is in dit kader veel beter dan genezen. Algoritmes vragen om proactief systeemtoezicht waarbij organisaties allereerst zelf moeten zorgen dat beheersing op orde is. Wel getoetst door toezichthouders met zowel branche- als technische kennis.

Uit onderzoeken blijkt dat een groot deel van de burgers geen vertrouwen heeft in de inzet van algoritmes bij de overheid. De schandalen rondom fraudeopsporing bij gemeente Rotterdam en de toeslagenaffaire hebben daarbij niet geholpen. Daarmee lijkt het voornemen om een algoritmetoezichthouder op te tuigen een stap in de goede richting. Investeringen in een sterke positie van de AP worden nu in één adem genoemd met het toezicht op algoritmes. In beginsel lijkt dat een logische oplossing. De meest impactvolle algoritmes gebruiken immers persoonsgegevens en gaan over personen. Daarmee is de relatie met privacy direct gelegd. Bovendien bevat de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een artikel over geautomatiseerde besluitvorming. Algoritmes dus.

Lees verder via agconnect.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.